Așa s-a călit oțelul (IV)

15 mai 1947. Ședință a Comisiei de Control a CC. La „prezidiu”: Constantin Pârvulescu, Iosif Rangheț, Liuba Chișinevschi și Emil Popa. Pe rol – mai multe „cazuri”. Printre acestea, și cel al lui:

Iacob Mehr (n. 20 februarie 1910, Brodina, Suceava), om plecat la studii în străinătate (Paris) pe la mijlocul anilor 1930. Acolo, se alătură cosmopolitului Partid Comunist Francez – al cărui membru devine în 1935. Odată cu izbucnirea Războiului Civil în Spania, trece Pirineii și se înrolează în Brigăzile Internaționale. Ajunge secretarul organizației de partid din cadrul Regimentului de Artilerie „Ana Pauker”. În 1938, după terminarea războiului, se reîntoarce la Paris. Un an mai târziu, primind aprobarea PCF – revine în România. În 1940 este concentrat – undeva în Basarabia. În vara aceluiași an, nu se retrage alături de Armata Română, preferând să rămână în patria sovietelor.

În anii războiului este evacuat, sfârșind prin a lucra în diferite colhozuri. După 1944 se întoarce în România. E încadrat la Radiodifuziune, unde devine redactor al emisiunilor străine. Din 1946, lucrează și în cadrul Ministerului Informațiilor (fost: al Propagandei) – la „cenzura străină”. Tot în 1946 cere clarificarea situației sale de partid.
Ajunge în fața Comisiei abia în mai 1947 …
zzz
Incidentul nu îi va crea neplăceri prea mari lui Iacob Mehr – care și-a văzut în continuare de viața lui – pentru o vreme. Ba chiar, în 1949 este convocat la Direcția Organizatorică a CC – unde i se comunică faptul că urmează să fie încadrat în Ministerul Afacerilor Interne – maior în cadrul Comandamentului Apărării Locale Antiaeriene (CALA).

După 1952, în contextul „afacerii” devierii de dreapta își va pierde mult din influență, fiind scos din funcția deținută în cadrul MAI …
(îi mulțumesc lui Mihai Burcea pentru unele lămuriri în legătură cu Iacob Mehr)

Așa s-a călit oțelul …

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s