Așa s-a călit oțelul (III)

Sabina Weissman

Sabina (Weissman) nu împlinise 17 ani când războiul izbucnea din nou în Europa. Din 1940 a activat în cadrul comitetului local Neamț al MOPR (Ajutorul Roșu), împrăștiind manifeste. Doi ani mai târziu, pleacă la București, pentru a-și continua studiile. Așa cum se putea (de fapt, nu prea se putea) în acele vremuri. Prin oarece mijloace, își procură o carte de identitate falsă – pe numele Elena Cristescu. O măsură firească și de înțeles în vremuri când antisemitismul devenise o politică de stat. La București, Sabina lucrează în cadrul Apărării Patriotice. E ‘tehnică’ – strânge cotizații, transmite mesaje, face curierat. În toamna anului 1943, organizația ‘cade’. Implacabil. Sabina ‘cade’ și ea – în cele din urmă, victimă a unei ‘trădări’. Asupra ei se găsesc sume mari de bani ce trebuiau predate. La percheziția domiciliară, lucrurile se complică. Se găsesc câteva volume: literatură marxistă – interzisă.

Sabina sfârșește în arestul Poliției Capitalei. Opt zile rezistă interogatoriilor și presiunilor fizice. Apoi cedează – atunci când e dusă în câmp, în afara orașului și amenințată cu executarea.

În ianuarie 1944 – Sabina este judecată în procesul ‘Apărării’, alături de alți șaizeci și ceva de inculpați. Este condamnată la moarte – sentință care, din diferite motive, nu va fi pusă în aplicare.

În data de 27 mai 1947, Sabina se prezintă în fața Comisiei de Control a Comitetului Central, solicitând încadrarea sa ca membru al PCR.

Comisia (Constantin Pârvulescu, Iosif Rangheț și Liuba Chișinevschi), analizând speța în cauză, respinge cererea de încadrare a ‘tov. Sabina Weissman pentru purtarea trădătoare de la căderea din 1943’ …

Așa s-a călit oțelul …

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s