Catastrofa “Titanicului” în paginile publicaţiei Calendarul muncei (1913)

Una dintre tragediile anului 1912 a fost scufundarea Titanicului în noaptea de 14-15 aprilie, dezastru ce a provocat moartea a 1514 pasageri. Povestea a ţinut capul de afiş al publicaţiilor vremii. Răsfoind resursele online disponibile astăzi (din ce în ce mai multe), am găsit o scurtă relatare a tragediei într-o publicaţie românească despre care se ştiu puţine lucruri – Calendarul muncei/muncii – publicaţie anuală care a apărut la Bucureşti între 1907-1938 sub îngrijirea Cercului de Editură Socialistă, în colecţia „Biblioteca muncitoare”.

Calendarul muncei_1913
Calendarul muncei pe anul 1913 (coperta)

De-a lungul vremii, în paginile publicaţiei au semnat: C. Racovscki, C. Dobrogeanu-Gherea, V. Anagnoste, Ecaterina Arbore, M. Gh. Bujor, I. C. Frimu, G. Coşbuc, I. L. Caragiale, N. D. Cocea, Panait Istrati, O. Goga, ş.a.

Scurta relatare din Calendarul muncei pe anul 1913:

La 14 aprilie se scufundă în apele Oceanului Atlantic vaporul <Titanic>, cel mai mare vapor de până acuma.

Vaporul care mergea cu cea mai mare viteză se isbi de un munte de ghiaţă un plutitor, iceberg, şi în câteva ceasuri se scufundă, înecând 1600 de pasageri. Numai 705 pasageri au scăpat de înec, aceştia în mare parte bogătaşi cari au putut să plătească pe matrozi ca să-i salveze.

Ancheta făcută a dovediti vina societăţii care în mod criminal a ucis 1600 de oameni, lăsând alte mii de femei, copii, bătrâni, pe drumuri.

Pentru a cheltui cât mai puţin, grosimea oţelului nu era proporţională cu mărimea vasului şi erau un număr infim de mic, neînsemnat, de bărci de salvare. Lipseau aproape complect mijloacele de siguranţă.

Ce-i pasă însă capitalului de cei care cad victime nesaţiului său?

Catastrofa "Titanicului"
Catastrofa “Titanicului”
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s