7 ianuarie … nimic despre Ioni sau Ioane. Ziua *EI*

Înainte de 1989, ziua de 7 ianuarie avea cel puțin o semnificație în plus. Dincolo de voioșia cu care mulți români își celebrau onomastica – pot depune personal mărturie în legătură cu buna dispoziție cu care mulți Ioni își petreceau seara de 7 ianuarie (unul dintre ei fiind tatăl meu), ziua de 7 ianuarie era și ziua de naștere a *EI* – a Elenei Ceaușescu.

Elena Ceaușescu, alături de un alt sărbătorit al zilei de 7 ianuarie – Ion Iliescu

În anii *80, însemnătatea zilei de 7 ianuarie avea să crească exponențial, ajungând să rivalizeze cu altă dată aniversară a *României socialiste* – 26 ianuarie, ziua *LUI*.

În epocă, ziua era percepută, trăită și consemnată în nenumărate feluri. Mai jos, voi reda doar două interpretări – esențial diferite.

În 1984, la Editura Eminescu apărea un volum închinat Elenei Ceaușescu – Gânduri și flori. Omagiu tovarășei Elena Ceaușescu. Printre poeziile antologiei am găsit una foarte *spumoasă*:

Era o fată simplă ca miile de fete

care purtau în inimi o ţară şi-un inel

Venea cu jar sub gene, cu Dâmboviţa-n plete

şi c-un bujor în cuget, ilegalist şi el.

Simţea ca o chemare, sunând în vis sirena

şi-ntreaga ei putere vibra în pumnul stâng

Uitase că din leagăn i s-a tot spus Elena

ea se numea Florina conspirativ, adânc.

C-o traistă cu merinde şi-n suflet cu lumină

atâtea nopţi arzânde, venea la Târgu-Jiu

În lagărul de-acolo avea de mult Florina

un legendar logodnic – iar patria un fiu.

[…]

Ea s-a numit Florina! Mai ţine ţara minte

o fată ca un lujer şi-n cuget cu bujori

De-atunci trecură anii cu zborul lor fierbinte –

azi o numim Elena şi-o-nconjurăm cu flori.

(Andrei Ciurunga, Istorie, In: Gânduri şi flori. Omagiu tovarășei Elena Ceaușescu, Eminescu, 1984, pp. 189-190)

Citind ultimul vers al poeziei, mi-am amintit de câteva rânduri pe care le lecturasem cu ani în urmă – consemnările de jurnal ale arhitectului Gheorghe Leahu. Am căutat deci fragmentul respectiv. Nu mi-a fost greu să îl găsesc. Îl redau mai jos, întrucât vine să completeze *mesajul* poeziei din 1984.

Nu s-au găsit începând cu Anul Nou deloc flori în toate florăriile Bucureștiului. Am făcut niște vizite și n-am găsit nicio floare naturală nicăieri. Azi-dimineață, în schimb, sfidarea sfidărilor: la „Codlea”, vis-a-vis de „Intercontinental”, 10-12 coșuri uriașe cu câte 2-300 de garoafe roșii, roz sau albe fiecare, deci cca 2000-3000!!! de garoafe pregătite din partea instituțiilor centrale, ministere, întreprinderi, ca „mici atenții” pentru „Ziua ei”. La florăria de lângă Biserica Italiană de asemenea absolut nico floare la vânzare pentru populație, în schimb, la fel, pardoseala sălii de vânzare plină cu coșuri tot cu câte 200-300 e garoafe, fiecare cu aceeași destinație … pentru ziua de naștere a savantei de renume mondial. La Piața Romană idem, numai câteva ghivece amărâte, nicio floare la vânzare, în schimb și acolo coșuri imense așteptau. Astea le-am văzut eu azi 6 ianuarie 1987 dimineața între orele 7,15 – 7, 45, în drumul meu pe jos spre slujbă. Înseamnă că florarii și florăresele tuturor florăriilor au fost puși la lucru totă seara de ieri sau toată noaptea pentru a pregăti ogoare de garoafe pentru aceeași adulație nerușinată sfidătoare a mizeriei noastre, umilitoare pentru un întreg popor. Nici un îndrăgostit nu a putut dărui o floare iubitei, nici un sot nu a putut duce soției o floare, nici un mort n-a fost oamgiat cu o floare naturală în timp ce personal am văzut cinci-șapte mii de garoafe imense, pregătite în mod atât de ipocrit unui personaj urât de o națiune, unui personaj împopoțonat cu toate titlurile nemeritate pentru mediocritatea, lipsa de har, răutatea, incultura reală cu care a „binecuvântat-o” diavolul.

(Gheorghe Leahu, Arhitect în *Epoca de Aur*, Fundația Academia Civică, 2004, pp. 115-116)

Cam atât despre ziua de 7 ianuarie … așa cum era aceasta percepută, trăită și consemnată în anii *80.

Advertisements

One thought on “7 ianuarie … nimic despre Ioni sau Ioane. Ziua *EI*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s