30 decembrie 1947 – Regele a abdicat … trăiască Republica

Plecat în noiembrie 1947 la Londra – unde a luat parte la nunta prinţesei Elisabeta (viitoarea Regină Elisabeta a II-a) – Majestatea Sa Regele Mihai I al României a ales să revină la Bucureşti. În ciuda sfaturilor pe care le primise chiar la Londra. Şi spre stupefacţia comuniştilor de la Bucureşti, care l-au primit rece la întoarcere.

Convinşi în acel moment că Regele nu avea de gând să „renunţe” la tron de bunăvoie, liderii PCR au decis să treacă la planul de rezervă. O opţiune pe care au pus-o în aplicare o lună mai târziu, în ajunul Ajunului Anului Nou. Nu a durat foarte mult. Comuniştii se pregătiseră temeinic, nelăsând nicio opţiune tânărului Rege. Cinic, Petru Groza avea să îi fluture în faţă Regelui şi un pistolet, amintindu-i de povestea din „fierbintele” august 1944. „Ultimul burghez” îl informa pe Majestatea Sa că accesoriul era „o măsură de precauţie” – se pare că Groza nu vroia să sfârşească şi el ca Antonescu.

Ultimul obstacol fusese depăşit. În după amiaza aceleiaşi zile fatidice de 30 decembrie 1947, se reunea, într-o sesiune extraordinară, Parlamentul unicameral al Regatului României, care lua act de abdicarea M. S. Regele şi vota în unanimitate proclamarea Republicii Populare Române. În acea după-amiază geroasă se sfârşea o epocă şi debuta o alta, a „democraţiei populare”.

Scânteia_frontispiciu

În numărul special de Anul Nou, pe frontispiciul Scânteii tronau aceste două informaţii care vor fi căzut ca un trăznet asupra societăţii româneşti. Tot pe prima pagină a ziarului era reprodus în facsimil şi actul de abdicare al MS Regele Mihai I al României, şi erau prezentate şi noile organe de conducere ale Republicii – în fruntea căruia era instalat un Prezidiu din care făceau parte: C. I. Parhon, Mihail Sadoveanu, Ştefan Voitec, Gh. C. Stere şi Ion Niculi. Acest organ de conducere provizoriu urma să reprezinte puterea executivă în cadrul Republicii până la intrarea în vigoare a noii Constituţii.

Act abdicare

RPR

Pentru Mihai I a urmat un exil de aproape jumătate de veac. Nici după 1989 nu i s-a permis să revină în ţară. Abia în 1992 va reveni pentru o scurtă vizită la Putna şi Bucureşti, unde a fost primit cu multă simpatie de către populaţie. Se spune că peste 1 milion de persoane au ieşit atunci în stradă pentru a-l saluta pe Majestatea Sa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s