Prizonieri de război români în Uniunea Sovietică

Povestea prizonierilor de război români capturaţi de Armata Roşie de-a lungul celui de-al Doilea Război Mondial a fost un subiect tabu de-a lungul regimului comunist. Nici după 1989 nu s-a discutat mai intens despre acest subiect. Desigur, inaccesibilitatea arhivelor va fi fost un factor important al acestei stări de fapt. În fine, dincolo de chestiunile tehnice, mă întreb oare câtă lume ştie că pe Frontul de Est au „dispărut” peste 300.000 de ofiţeri, subofiţeri şi soldaţi ai armatei române. Şi, mergând mai departe, trebuie să mă întreb oare câtă lume ştie că în data de 28 aprilie 1956, autorităţile sovietice consemnau faptul că 10 prizonieri de război români (dintre care 3 ofiţeri) se aflau încă în detenţie în Uniunea Sovietică (!). La peste 10 ani de la terminarea războiului.

scan 047A apărut de curând, sub egida Institutului Diplomatic Român, un volum de documente care face puţină lumină în jurul acestui subiect. Editată de un colectiv aflat sub coordonarea lui Vitalie Văratic, lucrarea Prizonieri de război români în Uniunea Sovietică. Documente 1941-1956 (Monitorul Oficial, Bucureşti, 2013) m-a surprins plăcut. O dată, pentru că subiectul e inedit, fiind, aşa cum am mai spus, puţin cunoscut chiar şi de către profesioniştii disciplinei. A doua oară, pentru că documentele cuprinse în volum (majoritatea inedite) sunt editate conform normelor ştiinţifice – foarte multe trimiteri şi precizări, numeroase referinţe.

Volumul însumează 270 de documente ce provin din arhive ruseşti: Arhiva Militară de Stat Rusă, Arhiva de Stat a Federaţiei Ruse şi Arhiva Rusă de Stat pentru Istorie Social-Politică. Documentele conţin informaţii referitoare la: evoluţia instituţională a Direcţiei generale pentru problemele prizonierilor de război şi ale persoanelor civile internate din cadrul NKVD/MVD a URSS – organism care a gestionat problema prizonierilor de război în intervalul 1939-1956; punctele de primire a prizonierilor şi lagărele din spatele frontului unde aceştia erau internaţi; condiţiile de detenţie din lagăre; folosirea prizonierilor în diferite activităţi de muncă; programele de reeducare politică a prizonierilor; organizarea şi desfăşurarea procesului de repatriere. (Laurenţiu Constantiniu, Notă asupra ediţiei, pp. VII-IX)

Nu lipsesc detalii ample legate de activitatea comuniştilor români care şi-au petrecut anii războiului la Moscova – implicându-se activ în procesul de „reeducare politică” a prizonierilor români, activitate ce a dus la formarea Diviziilor „Tudor Vladimirescu” şi „Horea, Cloşca şi Crişan”.

Advertisements

3 thoughts on “Prizonieri de război români în Uniunea Sovietică

  1. Am aflat ca, din pacate, nici acest volum nu poate fi gasit in librarii. “Poate la Institutul Diplomatic Roman”, mi s-a spus. Multe alte volume aparute sub aceasta egida sunt practic de negasit. Ceea ce este foarte trist, daca nu cumva revoltator, caci volumele sunt realmente valoroase.

  2. Dap, aşa e. Volumul nu se vinde, din câte am auzit şi eu. Noi am primit câteva exemplare la Institut, din partea celor de la IDR. Din păcate, din ce mi-au spus unii – interesaţi de volum, nici de la IDR nu se poate achiziţiona. Pentru că volumul nu are, cică, preţ. Bizară situaţie. Măcar de l-ar distribui în biblioteci.

  3. Imi permit sa aduc la cunostinta cititorilor Dumneavoastra, ca saptamana trecuta Revista Romania Eroica si ACERM (Asociatia Nationala Cultul Eroilor Regina Maria) a instituit un premiu pentru cea mai buna lucrare despre prizonierii militari romani in URSS dupa cel de al Doilea Razboi Mandial. Premiul este anul acesta de 1000 de dolari.

    Pentru detalii va rog sa va adresati Dlui Colonel (ret) Dumitru Roman, redactor sef al revistei Romania Eroica, dumitruroman@yahoo.com, sau vedeti pagina electronica ACERM (http://ancerm.ro/romania-eroica-nr-12014/).

    Cu multumiri,

    Opritsa Dragalina-Popa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s