Ce ne propune Gaudeamus 2013 în materie de cărţi de istorie sau … “wishlist” pe săptămâna aceasta

Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus, ediţia 2013, se va desfăşura între 20-24 noiembrie, la Complexul Romexpo Bucureşti.

Am căutat pe internet un program complet al lansărilor de la târg. Nu am reuşit să găsesc. Vina poate fi a mea. Nu voi fi căutat nici cum trebuie, nici unde trebuie. În fine, am recurs la „controlul la fişe” – adică la accesarea paginilor de internet ale editurilor, unde lesne se pot găsi link-uri cu event-urile programate cu ocazia Gaudeamus 2013. Firesc, m-a interesat în principal cartea de istorie.

Editura Polirom vine cu o ofertă largă din acest punct de vedere, propunând cititorilor o mulţime de evenimente-lansări. E adevărat că multe dintre lucrări nu sunt neapărat „proaspete”, ele fiind deja de ceva vreme în librării. Altele au avut parte până acum de alte lansări – în avanpremieră. Mi-au atras totuşi atenţia câteva lucrări, ce merită a fi menţionate. Pe primul loc ar fi volumul Ce a fost – cum a fost. Paul Cornea de vorbă cu Daniel Cristea-Enache, o carte pe marginea căreia s-au scris deja mai multe recenzii şi cronici. „Mărturisirea” lui Paul Cornea se anunţă a fi o lectură extrem de incitantă. Tot Editura Polirom mai propune şi alte câteva titluri interesante: volumul de documente editat de Viorel Achim, referitor la politica regimului Antonescu faţă de cultele neoprotestante, volumul lui Dinu Zamfirescu despre agenţii de influenţă ai Securităţii din exilul românesc, sau volumul lui George Neagoe despre Ştefan Aug. Doinaş. Interesant se anunţă şi volumul lui Nae Caranfil – în fapt, un dicţionar al realizatorilor de film românesc.

Şi Editura Humanitas e cât se poate de ofertantă din acest punct de vedere. Din lunga listă a lucrărilor promovate de Humanitas, merită menţionate cele mai noi volume ale lui Vladimir Tismăneanu şi Gabriel Liiceanu. Pentru cei interesaţi de literatura de gen, volumul lui Ion Mihai Pacepa se anunţă a fi o carte despre care se va discuta îndelung. Personal, am destule reticenţe faţă de acest gen de scriitură.

Nu e de evitat nici standul Editurii Curtea Veche. Pe lângă preţurile promoţionale şi reducerile anunţate, Editura ne propune o lectură cât se poate de captivantă, prin volumul coordonat de Zoltan Rostas şi Antonio Momoc – Bişniţari, descurcăreţi, supravieţuitori.

Dincolo de oferta marilor edituri, se vor găsi şi destule titluri interesante la celelalte standuri. Mai ales dacă vor exista şi reduceri.

Nu pot încheia fără a menţiona alte două lucrări ce vor fi lansate tot la Gaudeamus, despre care nu s-a scris nicăieri, aflând de ele întîmplător. În primul rând ar fi volumul al doilea al trilogiei despre viaţa lui Nicolae Ceauşescu – Fiul poporului, volum semnat de Lavinia Betea, Cristina Diac, Florin-Răzvan Mihai şi Ilarion Ţiu. Cel puţin la fel de interesant pare a fi şi volumul X (1948-1989) al Istoriei românilor, coordonat de Dinu Giurescu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s