Anna Reid, Leningrad. Tragedia unui oraş sub asediu, 1941-1944

În presa românească din ultimele săptămâni s-a scris destul despre noua (şi controversata) lucrare a lui Larry Watts – Cei dintâi vor fi cei din urmă. România şi sfârşitul Războiului Rece, RAO, 2013.

Nu am găsit însă nici un rând despre capodopera Annei Reid, Leningrad. Tragedy of a City under Siege, 1941-1944, de curând disponibilă şi în limba română, într-o ediţie apărută la Editura Corint.

Leningrad

Lucrarea Annei Reid spune povestea celui mai teribil şi nimicitor asediu asupra unui oraş – cel asupra Leningradului, în anii celui de-al Doilea Război Mondial. În decursul celor aproape 900 de zile de blocadă, aproximativ 750.000 de oameni au murit. Cifra e covârşitoare, ne spune autoarea, reprezentând circa o treime din populaţia de dinainte de război a oraşului de pe malurile Nevei.

În cadrul lucrării, Anna Reid demontează multe dintre miturile care au însoţit „istoria” asediului de-a lungul celor mai bine de şapte decenii de la eveniment.

Autoarea pare să răspundă cu destulă acuitate chestiunilor privitoare la motivele pentru care germanii nu au reuşit să ocupe oraşul. Nu a fost vorba de neputinţa armatelor celui de-al treilea Reich, ne spune Reid, şi nici de curajul sau vitejia locuitorilor oraşului. În realitate, a fost o chestiune cinică de tactică militară, atenţia germanilor concentrându-se mai degrabă asupra Moscovei şi asupra zonelor petrolifere din Caucaz. Locuitorii Leningradului erau sortiţi unei morţi lente – prin înfometare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s