„Ultimul burghez” faţă în faţă cu … „piscina cu valuri”

ImageÎn Bucureştiul interbelic, Bazinul „Lido” cu valuri maritime era una dintre atracţiile majore pentru locuitorii Capitalei. Deschise la începutul anilor 1930, ştrandul şi hotelul aparţineau familiei lui Constantin I. Angelescu Monteoru (1869-1948), politician liberal, medic, profesor universitar, fost Ministru al Instrucţiunii Publice (1922-1928, 1933-1937) şi ministru plenipotenţiar la Washington.

ImageDupă instaurarea Republicii Populare Române, hotelul şi piscina Lido au fost naţionalizate.

În 1957, complexul, aflat în administrarea O.N.T. „Carpaţi”, a fost reamenajat şi reintrodus în circuitul turistic. Hotelul a păstrat vechea denumire a bazinului cu valuri, fapt ce a stârnit nemulţumirea „ultimului burghez” – dr. Petru Groza, preşedintele Prezidiului Marii Adunări Naţionale, care semnala „inadvertenţa” printr-o notă adresată Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român (3 septembrie 1957).

Reproduc mai jos câteva fragmente din „spumoasa” intervenţie a lui Petru Groza:

N-am înţeles de ce O.N.T.-ul „Carpaţi” a numit noul său hotel, după numele unui bazin de înnot (sic!), ce avea în trecut un renume destul de dubios – Lido.

Acest loc era pe vremuri cunoscut ca un loc unde oamenii de afaceri luau dejunul pe terasă, privind diverse frumuseţi cum se scaldă.

Atunci când multe denumiri, unele legate chiar de istoria neamului au fost uitate sau părăsite, de ce s-a menţinut şi i s-a mai dat şi amploare, botezând un nou mare hotel cu numele unui bazin de înnot (sic!), cu renume dubios?

Lido mai aminteşte de plaja de lângă Veneţia, frecventată de Maharajahi, magnaţi ai industriilor şi stele de cinema. Firma O.N.T.-ului este „Carpaţi”. Nu ar fi fost logic să numească hotelul Carpaţi?

Denumirea Hotelului Lido va fi desigur schimbată, dar cine sunt acei care au avut această idee să-l numească astfel? Nu vor face ei şi alte greşeli, care nu se pot observa de orice trecător? Şi cine va suporta costul schimbării firmelor luminoase şi de pe diferite obiecte din interior?”.

Nota lui Petru Groza va fi stârnit în rândul membrilor CC, dacă nu hohote de râs, cel puţin zâmbete. Până la urmă, din câte ştiu, hotelul şi-a pătrat denumirea şi a continuat să fie „Lido”. Dacă greşesc, să-mi fie cu iertare. Probabil că în bugetul O.N.T.-ului pe al doilea cincinal nu au mai fi fost bani pentru schimbarea „firmelor luminoase şi de pe diferitele obiecte din interior” …

Image
Sursă foto: Arhivele Naţionale ale României
Image
Sursă foto: Arhivele Naţionale ale României

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s