Invitaţie la lectură …

???????????????????????Owen Matthews – Copiii lui Stalin. Trei generaţii de dragoste şi război, Editura Meteor Press, Bucureşti, 2010.

Într-o zi caldă din vara anului 1937, o maşină neagră parca în faţa locuinţei lui Boris Bibikov din Cernikov. Acesta îşi lua rămas bun de la soţie şi de la cele două fiice – Lenina şi Liudmila. Boris nu îşi va mai vedea niciodată familia, pierind în închisorile sovietice.

La începutul anilor 1960, Mervyn Mattwes primea un post de diplomat la Moscova. Nutrea de multă vreme o pasiune intelectuală şi culturală pentru spaţiul sovietic. În capitala Uniunii Sovietice o întâlnea şi se îndrăgostea de tânăra Liudmila. Povestea lor de dragoste se complică atunci când Mervyn a fost declarat persona non grata şi a fost expulzat din URSS. Tocmai în ajunul nunţii celor doi. Timp de şase ani, Mervyn a făcut tot ceea ce a fost omeneşte posibil pentru a fi din nou cu cea care aproape îi devenise soţie. În tot acest răstimp, cei doi şi-au scris zilnic.

În anii ce au urmat colapsului „imperiului sovietic”, Owen Matthews, fiul lui Mervyn şi al Liudmilei, obţinea un post de corespondent de presă la Moscova. În capitala fostei Uniuni Sovietice, Owen a căutat să îşi redescopere rădăcinile. Aflase de frumoasa şi tumultoasa poveste de dragoste dintre părinţii lui lecturând corespondenţa bogată dintre cei doi, păstrată cu grijă într-un geamantan din podul casei tatălui său. Despre trecutul bunicului său matern avea să afle din dosarul său de la NKVD şi din poveştile mătuşii sale Lenina.

Volumul lui Owen Matthews reconstruieşte cu migală, într-un fir epic care împleteşte memorialistica cu ficţiunea, destinele familiei sale de-a lungul tumultosului secol XX.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s