Povestea unei cărţi poştale

Carte poştală1În vara anului 1933, la Consiliul de Război al Corpului II Armată din Bucureşti, s-a judecat cauza celor inculpaţi în procesul grevelor de la Atelierele CFR „Griviţa” din ianuarie-februarie 1933. Au fost atunci pronunţate pedepse grele. Constantin Doncea şi Dumitru Petrescu au fost condamnaţi la muncă silnică pe viaţă. Gheorghe Vasilichi a primit 20 de ani de închisoare, în timp de Chivu Stoica şi Gheorghe Gheorghiu-Dej au fost condamnaţi la 15 ani de muncă silnică.

Procesul ceferiştilor de la Bucureşti a fost urmărit cu oarece interes şi din străinătate. La nici un an de la evenimente, Secţia Franceză a MOPR-ului (Ajutorul Roşu Internaţional) a tipărit o carte poştală care îndemna la „Solidaritate pentru eliberarea inculpaţilor în procesul ceferiştilor din România”. Cartea poştală cuprindea portretele celor cinci „lideri” ai greviştilor (în fapt, era vorba despre cei care primiseră cele mai grele pedepse), cât şi portretul unuia dintre cei care căzuseră la Griviţa: Dumitru Popa.

Cartea poştală costa doar 0,50 de franci şi a provocat o mică furtună la Legaţia României de la Paris. În mai 1934, oficialităţile române de la Paris trimiteau o notă Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti prin care se aducea la cunoştinţă faptul că pe adresa Legaţiei sosiseră sute de astfel de cărţi poştale (evident, nota primită de la Legaţie a fost trimisă de către “Centrala” MAE direct Ministrului de Interne, întrucât s-a considerat că era vorba despre o chestiune ce ţinea de siguranţa Statului). Mai mult, tot Secţia Franceză a MOPR-ului organizase numeroase meeting-uri şi acţiuni de protest în semn de solidaritate cu ceferiştii români, dar şi colecte de bani pentru într-ajutorarea acestora.

Ceea ce s-a întâmplat în Franţa nu a fost un eveniment singular, MOPR-ul organizând alte astfel de acţiuni şi în Germania, Cehoslovacia sau Belgia.

De remarcat faptul că legătura dintre Secţia Română a MOPR-ului şi „Centrală” nu era tocmai eficientă, drept care în Franţa au ajuns informaţii puţin distorsionate: Gheorghe Vasilichi apărea în cartea poştală sub numele de Ghitaal Vasilighiei, în timp ce Dumitru Petrescu apare ca Gheorghe Petrescu, o confuzie care avea să persiste multe decenii după aceea.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s